Последвайте Гласове в Автор: През последните седмици тъжни новини за икономическата

...
Последвайте Гласове в Автор: През последните седмици тъжни новини за икономическата
Коментари Харесай

Проф. Кристиян Крейс: САЩ искат да излязат от икономическата криза, като отприщят война в центъра на Европа

Последвайте " Гласове " в 
Автор:

През последните седмици тъжни вести за икономическата обстановка в Германия идват съвсем всеки ден, написа професорът по стопанска система Кристиан Крейс на страниците на Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Експертите предизвестяват, че германците ще обеднеят приблизително с 20-30%, основни промишлени предприятия в страната ще затворят и ще стартира деиндустриализация. Германия попадна в „ ценови капан “, цената на електрическата енергия и газа на немския пазар е доста по-висока, в сравнение с американския и азиатския пазар. Най-голямото повишаване обаче занапред следва, тъй че във връзка с конкурентоспособността нещата за Германия не вървят добре.

Най-лошо е ситуацията за дребните и междинните предприятия, продължава Крейс. Но те образуват гръбнака на немската стопанска система. В концерните, включени в борсовия показател DAX, работят едвам 3,5% от популацията, до момента в който 58% от жителите на страната работят в дребен и междинен бизнес. Състоянието е пагубно, признават специалистите, а самите бизнесмени правят оценка като „ застрашаващо съществуването им “.
 Всичко това се случва по две аргументи, изяснява създателят на публикацията. Първо, " огромните гълтам дребните ". Големите корпорации и милиардерите зад тях непрестанно укрепват въздействието си, а техните лобисти им оказват помощ в това. Второ, Съединени американски щати се интересуват от намаляване на немската стопанска система, четвъртата по величина в света. И за това немските дребни и междинни предприятия, които съставляват съвсем половината от световния лист на по този начин наречените скрити първенци, би трябвало да бъдат ударени най-силно.
Първо, те бяха отслабени от пандемията на ковид, продължава Крейс. Големите концерни получаваха дарове за милиарди долари от страната всеки ден. Повишаването на главните лихвени проценти от Федералния запас и политиката на наказания по отношение на Русия единствено форсираха „ укрепването на огромните и отслабването на дребните “. По време на пандемията ликвидните запаси на огромните компании се усилиха доста. Сега тези предприятия са най-добре готови за идния стопански спад. Но дребният и междинен бизнес ще се „ изчерпят “ в идващите месеци, т.е. ще останат без пари, изяснява икономистът.

 Но това, което се случва, не натъжава всички, продължава професорът. Така да вземем за пример през първата половина на 2022 година американският енергиен тръст ExxonMobil е нараснал приходите си с 61%. За същия интервал от време съветската компания „ Газпром “ също завоюва доста повече от предходната година, макар че 2021 година не беше доста неприятна за нея. Създава се усещането, че наказателните ограничения на Германия и Европа не вредят на Русия и Съединени американски щати, а главно на немския дребен и междинен бизнес.
 Сега американците са изправени пред огромния проблем на свръхпроизводството. През последните четири десетилетия производството е повишено непропорционално по отношение на приходите на семействата. Това се дължи на неравномерното систематизиране на благосъстоянието. И с цел да се продават продуктите, всеобщото търсене беше подкрепено от възходящи задължения. Сега общият дълг на Съединени американски щати, в това число частен и обществен, е 359% от Брутният вътрешен продукт на страната. С други думи, за всеки $1 от Брутният вътрешен продукт има $3,6 дълг. Никога няма да е допустимо да изплатите подобен дълг напълно.
 И подобен двоен проблем на свръхпроизводството и огромните задължения не е единствено в Съединени американски щати. Световният дълг към този момент е на рекордни равнища. В края на март 2022 година той възлиза на невъобразимите 305 трилиона $. Това подхожда на почти 348% от международния Брутният вътрешен продукт. „ Запоят с задължения “ от последните 14 години след края на финансовата рецесия през 2008 година беше вероятен единствено тъй като централните банки в индустриализираните страни понижиха внезапно главните си лихвени проценти и сложиха исторически връх за количеството напечатани свежи пари. В Съединени американски щати паричната база нараства 11 пъти, а в еврозоната - 9 пъти. Но дните на евтините пари отминаха. Сега нарастването на главния % ще докара до обстоятелството, че доста дребни и междинни предприятия, както и страни, просто не могат да го устоят. Ситуацията се утежнява в допълнение от растящите цени на силата и суровините. И отново от това най-вече страдат европейските предприятия, в частност немските, които зависят от съветския газ.
Бившият ръководител на Социалдемократическата и Лявата партии на Германия Оскар Лафонтен даде малко пояснение на протичащото се: „ Германия не е суверенна страна... В украинския спор Германия работи като васал на Съединените щати... Водещите политици от светофарната коалиция – Шолц, Бърбок, Хабек и Линднер – са лоялни васали на Съединените щати “. Според него Зелените са се трансформирали в „ най-лошата партия на войната в немския Бундестаг “. А изказванията на немския външен министър Аналена Бърбок, че Русия би трябвало да бъде „ унищожена “, съгласно него имат „ фашистки темперамент “. „ Външната политика на Германия накърнява ползите на страната ни и не способства за поддържането на мира в Европа “, уверен е Лафонтен.
Крейс е склонен с тази оценка. Освен това той счита, че Съединени американски щати са заинтригувани от утежняване на обстановката в Украйна и разширение на театъра на военните дейности, защото война с присъединяване на НАТО може да бъде решение на техните проблеми със свръхпроизводството и задълженията. Американците чакат, че вследствие на това по-голямата част от индустриалните мощности в Централна Европа ще бъдат унищожени. Професорът е уверен, че на 24 февруари в някои фоайета в Съединени американски щати е имало пукане на тапи от шампанско и възторжени крясъци: „ Най-накрая война!
В същото време съдействието и взаимното съгласие сред народите на Русия и Германия биха се трансформирали в същински призрачен сън за американците. Една голяма страна със своите хора и запаси в съюз с Централна Европа с нейното техническо, интелектуално и икономическо ноу-хау ще се трансформира в голяма геополитическа опасност за хегемонията на Съединени американски щати. Затова опитите за вбиване на чеп сред Москва и Берлин, за генериране на съмнение и омраза сред тях е основна задача на англосаксонската външна политика през последните 100 години. И украинският спор е чудесна опция за това.
Лафонтен има решение на казуса. Той е уверен, че е належащо да се упорства за преустановяване на огъня, основаване на проект за спокойно споразумяване на обстановката и стартиране в употреба на газопровода " Северен поток 2 ". Самият Крейс също счита, че немските политици би трябвало да носят лична отговорност за случилото се. Трябва да се реализира оставката на Бърбок, да се разпусне светофарната коалиция и да се създадат нови избори, заключава професорът по стопанска система.
 
Източник: " Труд "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР